Aanvullende richtlijnen Corona nav Persbericht kabinet

Bijgewerkt: 16 mrt 2020


Evenementen met meer dan honderd personen in Nederland worden afgelast, mensen moeten thuiswerken indien mogelijk en wie koorts of luchtwegklachten heeft, moet sowieso binnenblijven. Dit zijn de belangrijkste maatregelen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus die premier Mark Rutte samen met volksgezondheidsminister Bruno Bruins en het RIVM donderdag aankondigden. Scholen blijven vooralsnog gewoon open.

"Mijd sociale contacten", is de dringende oproep van het kabinet. Ook bezoeken aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt ten strengste afgeraden.

De maatregelen gelden tot ten minste 31 maart.

Aanleiding voor het nieuwe pakket verregaande maatregelen is dat het RIVM meerdere besmettingen heeft geconstateerd die niet meer te herleiden zijn naar een bron.

Daarmee is er geen vat meer op waar er mensen besmet zijn met het coronavirus en is de grip om de indamming kwijt, legde RIVM-baas Jaap van Dissel uit.

Scholen worden vooralsnog niet gesloten. Dat heeft er volgens Rutte vooral mee te maken dat jongeren niet in de risicocategorie vallen. Bovendien zou dat betekenen dat ouders dan ook thuis moeten blijven. "Ouders die werken in de zorg, de politie en de brandweer hebben we hard nodig". Kinderen die klachten hebben, moeten uiteraard wel gewoon thuisblijven.

HBO's en Universiteiten wordt aangeraden op hoorcolleges zo veel mogelijk online aan te bieden.

De maatregelen zijn zeker tot 31 maart van kracht. Er wordt door de premier niet uitgesloten dat er de komende dagen nog meer maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.


22 keer bekeken0 reacties