Informatie vanuit de ontwikkelgroep Bouw & Infra

Deze mail is op 20 augustus en 3 september naar alle Bouw en Infra scholen verzonden.

Beste collega’s, Hierbij ontvangt u informatie vanuit de ontwikkelgroep Bouw & Infra.

Inhoudsopgave:

  1. Inleiding

  2. Aanpassingen en toevoegingen in de Projectwijzers

  3. Examens Bouw & Infra

  4. LOB in het Servicedossier

  5. Netwerkbijeenkomsten

  6. Tips

1. Inleiding Na ruim 5 maanden van voornamelijk onderwijs op afstand, hopen we allemaal dat we de “normale” draad van lesgeven weer kunnen oppakken. Stil gezeten heeft niemand, wij ook niet. In deze Nieuwsbrief, die op 20 augustus en op 3 september verschijnt, praten we u graag bij over alle ontwikkelingen die we in het afgelopen schooljaar ingezet en uitgewerkt hebben. Ook hebben we een wisseling van de wacht bij de constructeurs van Infra: Sjoerd Wiersma die geruime tijd aan de ontwikkeling van de Projectwijzers Infra heeft gewerkt, gaat meer tijd werken voor zijn school: ROC Mondriaan. Gelukkig blijft hij ons voorzien van feedback; zijn kennis van de Infrawereld en het onderwijs is altijd van groot belang geweest. We zijn blij dat we voor Sjoerd een waardige vervanger hebben gevonden: Sint Jan Tiesma, docent Infratechniek aan ROC Midden Nederland. Sint Jan werkt met zijn studenten ook met de Projectwijzers en is, ook doordat hij heeft meegeschreven aan het examen Middenkaderfunctionaris Infratechniek, goed ingevoerd in de materie.

2. Aanpassingen en toevoegingen in de Projectwijzers We besteden veel tijd aan de revisie van ons huidige materiaal, mede op basis van uw feedback. Een opsomming van de aanpassingen en toevoegingen die nu zichtbaar zijn:

  • Nieuwe tekst met startopdracht in alle Projectwijzers 1 en 5

  • Tekst over “Beroepsgericht Opleiden” toegevoegd aan alle Projectwijzers 1 en 5

  • Informatie over het actuele thema “milieuprestaties” toegevoegd aan Projectwijzer 8 Bouw (duurzame materialen) en Projectwijzer 8 Infra (kwaliteitscontroles). Deze informatie vindt u alleen bij de “docentversie”, u kunt dit desgewenst inzetten bij uw lesmateriaal voor studenten.

  • Er komt een nieuwe opzet voor Projectwijzer 2 Bouw/Infra “Vakantiewoning met park en brug”. Hieraan wordt nog in augustus gewerkt. Doel: aan deze projectwijzer kunnen studenten Bouw en Infra gezamenlijk werken. Dit is de wens van scholen die hun studenten later willen laten kiezen.

3. Examen Bouw & Infra Komend schooljaar gaan we inzetten op de revisie van ons examen Bouw & Infra. Dit op basis van de feedback die we van jullie als gebruikers (studenten, scholen en bedrijfsleven) gekregen hebben en nog krijgen. Daarnaast hebben we op het Consortium het afgelopen jaar naar al onze examens gekeken en vanuit dat inzicht worden de examens ook gebruiksvriendelijker gemaakt. Dat zal er toe leiden dat we in april 2021 een nieuw aangepast examen aan kunnen bieden (overigens naast het huidige examen). Voor die tijd organiseren we uiteraard een netwerkbijeenkomst waarin we u eerst het e.e.a. presenteren en waarbij we weer graag gebruik maken van uw feedback.

4. LOB in het Servicedossier Bij Thema 4 is een nieuwe bijlage toegevoegd: “LOB presentatie/uitleg Toekomstbestendig onderwijs”. U vindt daar een helder overzicht van de huidige inzichten, tot stand gekomen in samenwerking met onderwijs en wetenschap.

5. Netwerkbijeenkomsten Voor de geplande netwerkbijeenkomst van april dit jaar hadden we veel aanmeldingen, waarbij een groot aantal van u zeer geïnteresseerd was in het onderwerp “energieopslag en waterstof” van Solid Power (Jan-Willem Tolkamp). Ook de locatie bij de afdeling pre-fab printen van de firma Bruil viel in de smaak. Dus die willen we zeker nog gaan organiseren. We wachten de ontwikkelingen rond de verspreiding van het Coronavirus even af om tot een geschikte datum te komen. We zien dat landelijke bijeenkomsten ook naar 2021 zijn opgeschoven. We zullen het op tijd met u communiceren. Daarnaast komt er natuurlijk een bijeenkomst rond de revisie van onze examens, zie onderwerp 3. Overigens zijn de webinars van onze online Landelijke Onderwijsdagen Techniek (mei 2020) nog terug te zien: https://www.landelijkeonderwijsdagtechniek.nl/

6. Interessante sites, tips van de constructeurs

Wist u overigens dat de vorige nieuwsbrieven ook te zien zijn op de site van Consortium Beroepsonderwijs? Ook tips voor ons? Laat het weten, we delen het graag!

Mocht u vragen hebben, schroom niet met mij contact op te nemen! Succes en sterkte met al uw werkzaamheden. Met vriendelijke groet, Ontwikkelteamleider Middenkader Engineering & Bouw en Infra Bert Slotboom bslotboom@consortiumbo.nl tel. 06 13247755

14 keer bekeken0 reacties