Informatie vanuit de ontwikkelgroep Middenkader Engineering / Smart Technology, november 2020

Deze mail is op 9 november 2020 verzonden is naar alle Techniek en Procesindustrie scholen.

Beste collega’s,


Hierbij ontvangt u informatie vanuit de ontwikkelgroep Middenkader Engineering / Smart Technology.


Inhoudsopgave:

  1. Ontwikkelen leerlijn Smart Technology

  2. Projectwijzer met BIM

  3. Revisie projectwijzers

  4. Projectwijzer 0; servicedocument voor docenten

  5. Beroepsgericht opleiden

  6. (Online) bijeenkomsten

  7. (Its)digibib bevat een slimme zoekmachine: Web for Classrooms

1. Ontwikkelen leerlijn Smart Technology


Op dit moment is het Consortium Beroepsonderwijs, en met name Cees Bak als ontwikkelteamleider MKE / Smart Techology, bezig met het samenstellen van een ontwikkelteam. Dit team zal zich richten op het maken van nieuw interactief lesmateriaal voor de volledige leerlijn Smart Technology binnen de kwalificatie Technicus engineering.

Het blijft de kwalificatie Technicus engineering, want we werken uitsluitend binnen de bestaande kwalificatiedossiers (KD). 


Lees meer


2. Projectwijzer met BIM Het Consortium Beroepsonderwijs heeft een nieuwe projectwijzer ontwikkeld, naar aanleiding van de vraag uit het werkveld. Dat is geworden: Projectwijzer 7: Elektrotechniek versie BIM, Luchthaven ASAP. Deze nieuwe projectwijzer hebben we gerealiseerd in samenwerking met de vakdocenten van het ROC van Amsterdam. BIM staat trouwens voor: Bouw Informatie Model. Bij BIM draait het om beter samenwerken tussen alle partners door integraal beheer van de ontwerpfase tot en met de beheerfase. De projectwijzer van het Consortium Beroepsonderwijs is als volgt opgebouwd:

  • In de projectwijzer staan opdrachten gebaseerd op de eisen van het KD Technicus engineering. 

  • Deze opdrachten zijn inclusief alle bijlagen die de student nodig heeft voor de uitvoering.

  • Bij alle projectwijzers is er een docentversie aanwezig, zodat de docent weet wat hij/zij moet doen om de opdrachten samen met de student te kunnen uitvoeren.

In deze bestaande Projectwijzers is het de bedoeling dat studenten inzicht krijgen in het proces waarbij opdrachtgevers, opdrachtnemers, ingenieursbureaus, installateurs, architecten en fabrikanten/leveranciers samenwerken aan de transitie naar “bouwen met BIM”. Ook wijzen we u er nog op dat we ook een compleet Keuzedeel interactief ontwerpen met BIM (K0684) met bijbehorend examen beschikbaar hebben in Digibib.


3. Revisie projectwijzers


Op dit moment zijn we de huidige projectwijzers aan het reviseren. Het KD is niet gewijzigd, maar we zijn bezig om de Projectwijzer aan te passen op basis van de feedback die we gehad hebben van de docenten en op basis van voortschrijdend inzicht. De meest recente Projectwijzers die geheel zijn gereviseerd, hebben in Digibib de toevoeging “versie 2020” gekregen.


4. Projectwijzer 0; servicedocument voor docenten


We hebben een zogenaamde Projectwijzer 0 gemaakt met als titel: 

Overzicht bijlagen en borging voor de hele serie MKE. 


Hierin vindt u alle onderwerpen van de afzonderlijke projectwijzers en de producten die de studenten opleveren, gerelateerd aan gedragskenmerken, kerntaken en werkprocessen.

Als docent heeft u dan een overzicht van de inhoud van de bibliotheek met Projectwijzers, waardoor u gericht kunt kiezen uit het aanbod dat past bij het curriculum van uw school. Ook zijn alle leerlijnen hierin overzichtelijk opgenomen. Dit kan als borging voor uw opleiding dienen.


We hebben dit als service gemaakt voor scholen die Smart Technology aanbieden.


5. Beroepsgericht Opleiden Bij de revisie van het lijvige document “Beroepsgericht Opleiden” is uw feedback verwerkt. In de Projectwijzers 1 en 5 is een nieuwe tekst geplaatst, waarmee het toegankelijker, leesbaarder en vooral compacter is geworden voor u en uw studenten.


6. (Online) bijeenkomsten


In het komend schooljaar zullen we weer een aantal bijeenkomsten organiseren, waarbij vooral Smart Technology een onderwerp zal zijn. Hoogstwaarschijnlijk zullen dit online bijeenkomsten zijn, gezien de COVID regels waar we mee te maken hebben.


Tevens zullen we een aantal webinars organiseren met de focus op de verschillende aspecten van ons materiaal. De bedoeling van deze webinars is: het helpen van de docenten bij het effectief inzetten van ons materiaal binnen de les.

Dit is interessant voor zowel scholen die deze opleiding, of een variant daarvan aanbieden, als voor scholen die opleidingen Elektro-, Mechanische-, Installatie Techniek en Werktuigbouwkunde aanbieden.


7. (Its)digibib bevat een slimme zoekmachine: Web for Classrooms


Een belangrijke tip die we nog voor u hebben is het kunnen gebruiken van Web for Classrooms. Dit is een lijst met goedgekeurde websites die betrouwbare informatie bieden op het taalniveau van de student. De student moet leren zoeken op het internet, maar het is ook handig om een betrouwbare bron bij de hand te hebben als het uitkomt. De link naar Web for Classrooms vindt u in de projectwijzers aan de rechterzijde van de pagina.Tips


Tips voor ons? Laat het weten, we delen het graag!


Wist u dat de verschenen nieuwsbrieven over MKE/Smart Technology te vinden zijn op onze website?


Dank voor uw aandacht en uw reacties zijn meer dan welkom.

Met vriendelijke groet,Cees Bak

Ontwikkelteamleider MKE / Smart Technology

Mobiel: 06 10 97 77 35

cbak@consortiumbo.nlConsortium Beroepsonderwijs

Postbus 2644

3800 GD Amersfoort

www.consortiumbo.nl 

4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven